Accidentul vascular cerebral

In pagina indicatii ale masajului am scris cateva randuri despre recuperarea post-a.v.c.(accident vascular cerebral), pentru ca este o afectiune des intalnita si cu urmari grave m-am gandit sa dezvolt putin acest subiect, fara a avea pretentia ca acest material acopera problematica acestei boli. Acest material este scris pe baza experientei mele de peste 17 ani si cuprinde concluzii si sfaturi care sper sa va fie de folos. La alcatuirea acestei expuneri nu am folosit materiale didactice sau studii medicale de specialitate.

Accidentul vascular cerebral este o boala cardio-vasculara intalnita frecvent la persoanele in varsta , atat la femei cat si la barbati.

Cauzele favorizante ale unui a.v.c. sunt: hipertensiunea arteriala [h.t.a.], colesterolul crescut, diabetul, varice pronuntate postoperatorii si tromboflebite.

A.v.c.-ul poate fi intalnit in trei forme: hemoragic, ischiemic si trombotic. Tipurile de a.v.c. pot fi depistate si diagnosticate cu investigatii de specialitate, cum ar fi computer tomograf, R.M.N. [rezonanta magnetica nucleara] si in urma unui consult la medicul neurolog care il poate diagnostica pe baza semnelor neurologice specifice [ reflexe reduse si miscari greoaie a membrelor].

Urmarile unui a.v.c. hemoragic pot fi de:

- Forma Usoara se manifesta prin pareze tranzitorii usoare locale, cum ar fi plex brahial [ blocajul de umar] , radial [palma si degete], trigemeni[ facial] ,achilian[ glezna, planta si degete] , manifestari mai rar intalnite pot fi de genul vedere dubla si afazie [ greutate in vorbire] Recuperarea unui avc de forma usoara poate fi inceputa imediat dupa producerea lui si consta in masaje locale usoare pe zonele afectate . Durata unei recuperari este relativ scurta si poate fi intre 4 si 8 saptamani. Se recupereaza total fara a lasa sechele.

- Forma medie- prezinta hemiplegii [ paralizia membrelor de pe o anumita parte a corpului] , afazia este intalnita doar la hemiplegiile de pe partea dreapta. Recuperarea este mai anevoioasa , se incepe la circa 10-14 zile de la diagnosticare si doar dupa stabilizare. poate dura de la 2 la 6 luni , sansele de recuperare variaza intre 60% si 80% din capacitatile functionale in functie de modul in care pacientul colaboreaza cu maseurul si kinetoterapeutul si de pregatirea si experienta personalului medical care efectueaza recuperarea. Se incepe cu masaje zilnice punandu-se accent in faza de inceput pe membrele paralizate, ulterior necesitand masaj general pentru restabilirea unui tonus muscular. Manevrele si exercitiile de kinetoterapie se vor incepe numai dupa ce pacientul incepe sa-si recapete din mobilitatea articulara.

- Forma grava- intalnim hemiplegii profunde uneori spastice [ muschiul ramane contractat involuntar si necontrolat] Recuperarea se incepe abia dupa 14-21 de zile , uneori chiar mai tarziu. Durata recuperarii este de circa 9-12 luni , uneori chiar mai mult, sansele de recuperare sunt de circa 40-60% din capacitatea functionala . In majoritatea cazurilor membrul superior se va recupera mai greu si cu sanse de reusita mai mici. La aceasta forma de avc, din pacate raman sechele post avc[ greutate in miscare, imobiltate a membrelor, etc]

Forma ischemica este cauzata de colesterolul mare din sange care este asemanator unui infarct, cu deosebirea ca se produce la nivel cerebral.

Urmarile unui avc ischemic sunt hemiplegiile medii si grave. Se poate incepe recuperarea chiar din primele zile, ea durand 6-12 luni cu mari sanse de recuperare. Sechele raman doar in cazul ischemiilor grave. La cele grave recuperarea incepe la circa 14 zile de la producere. Pe langa masaj se va apela la kinetoterapie dupa ce membrele devin mai mobile si tonusul muscular incepe sa se refaca.

Accidentele vasculare cerebrale se trateaza in prima faza in spital pe sectiile de neurologie [ mai rar cardiologie], circa 10-21 zile in functie de gravitate. In timpul internarii pacientul este doar stabilizat hipotensiv urmand ca programul de recuperare sa fie efectuat dupa externare, in centre de recuperare [ spitale de recuperare cum ar fi: Mangalia, Sanatoriul Techirghiol , spitalul de recuperare din Baile Felix, spitalul de boli cardio-vasculare Covasna, etc] Din pacate, perioada de internare in aceste centre este de circa 2 saptamani. Pentru continuarea recuperarii pacientii sunt nevoiti sa apeleze la personal calificat care se deplaseaza la domiciliu. ESTE OBLIGATORIU sa se apeleze numai la maseuri si kinetoterapeuti incadrati in sectii de recuperare sau de pe sectiile b.f.t.

O recuperare cat mai eficienta se realizeaza cu ajutorul pacientului care trebuie sa urmeze recomandarile medicului, maseurului si kinetoterapeutului.

Cu cat recuperarea se va incepe mai tarziu decat termenele specificate sau recomandate de medicul neurolog, cu atat sansele de recuperare sunt mai mici. Daca de la producerea avc-ului au trecut mai mult de 6 luni masajul si kinetoterapia nu vor mai ajuta decat la mentinerea starii pacientului si nicidecum la o recuperare functionala cat mai buna.

In decursul anilor am intalnit pacienti care s-au recuperat chiar mai repede decat timpii mai sus mentionati, insa trebuie sa recunosc ca am avut si esecuri din cauza trecerii unor perioade lungi de la producerea avc-ului si pacienti care au refuzat sa colaboreze. In cazul nefericit in care aveti in familie o persoana care a suferit un avc este recomandat sa aveti mare grija cum va purtati cu bolnavul, trebuie inconjurat cu caldura, optimism si sustinut in efortul de restabilire a sanatatii. Purtati discutii cu el si incurajati-l sa doreasca sa se refaca[ multe persoane care sufera un avc devin pesimiste , refuza sa interactioneze cu cei din jur si in multe cazuri intra in stari depressive, ajungandu-se la a refuza sa se mai interneze sau sa urmeze programul de recuperare.

Daca acest material nu a rapuns intrebarilor dumneavoastra va astept intrebarile si in masura in care va pot indruma am sa o fac cu mare placere.

-

-